« Tillbaka till inläggen

Hållbaren lever vidare!

27 september 2013 (Kl: 15.27)

Alla ni som hade möjlighet att besöka Sweden Green Building Conference och Ekobyggmässan, som den 11-12 september på Kistamässan i Stockholm, tog kanske möjligheten att delta i någon av de alla mingeldiskussioner som hölls i Hållbaren? För dig som inte hade möjlighet att närvara på mässan så var Hållbaren ett område i mässhallen där intressanta personer höll avslappnade diskussioner runt olika frågeställningar i ämnet hållbarhet, och det fanns chans att både diskutera, lyssna och avnjuta en ekologisk drink.

Under de två mässdagarna hölls sammanlagt 27 stycken olika diskussioner av 44 olika diskussionsledare. Frågeställningarna spände brett över hållbarhetsämnet, från sociala frågor till tekniska och ekonomiska, från lokala frågor till internationella, och från olika aktörers synvinklar. Hållbarens diskussionsledare var företagsledare, hållbarhetschefer, projektledare, kommunala tjänstemän, arkitekter och miljöchefer för att nämna några.

Vad sas då under diskussionerna? En fråga som diskuterades var ”Finns det någon nytta för en kommun att hållbarhetscertifiera stadsdelar?”. Där trodde man att BREEAM Communities kan bli ett verktyg som gör att kommuner och byggherrar får samsyn om målbilden och även att det kan göra nytta inom stadens olika förvaltningars målbilder. En annan diskussion som pågick var ”Vilka metoder och verktyg används i Sverige idag för att hantera hållbarhetsfrågor och hur bra fungerar dem?”. Där nämndes att det är dålig koppling mellan lagkrav och miljömål, att miljömål kanske måste in i PBL, och att vi kanske ska snegla på styrning i andra länder.

DSCN2494[1] DSCN2508[1] DSCN2499[1]

Ångrar du att du inte deltog i diskussionerna? Eller funderar du över hur du kan ta Hållbaren även till din del av landet? Tanken är nu att Hållbaren ska leva vidare. Genom avslappnade mingel med fokus på ett konkret ämne inom hållbarhet kan företag, kommuner och statliga verk nu  vara medarrangör tillsammans med Sweden Green Building Council och bjuda in till diskussion i Hållbaren på sin ort. Låter detta intressant? De förutsättningar som finns för att vara medarrangör av en Hållbarenkväll är:

– Ni står för lokal, snacks och dryck
– Vi enas om ett datum som passar er och någon från Sweden Green Building Council (någon från Sweden Green Building Council måste medverka).
– Ni föreslår ett tema inom hållbar samhällsutveckling som ni vill ha för kvällens inledande diskussion samt ett upplägg på hur diskussionerna ska genomföras. Vi enas om diskussionstema och upplägg.
– Sweden Green Building Council tar fram ett anmälningsformulär och inbjudan i samråd med er, lägger ut en notis på hemsidan och gör utskick till de som ni önskar bjuda (där det framgår att ni är medarrangör).
– Er VD eller kommundirektör måste medverka i diskussionen och hälsa välkommen. Ni försöker få en bra blandning av era kollegor som medverkar (ålder, kön, kompetens).
– Någon från er sammanfattar diskussionerna skriftligt (i grova drag) och skriver ett inlägg och tar ett fotografi, som kan läggas upp på Hållplatsen.

Eftersom vi även vill ha med någon från Sweden Green Building Council på dessa mingelkvällar kommer vi inte kunna arrangera hur många Hållbarenkvällar som helst per år, men vi vill gärna att de arrangeras i olika städer och av olika medlemmar hos Sweden Green Building Council eller samarbetspartners i HCS-projektet. För både er och vår skull vill vi ha god framförhållning för att få ut inbjudningar och ta ställning till om det är tillräckligt många personer som har anmält sig för att vi ska anordna en träff.  Det kan även vara två arrangörer per träff, t.ex. ett företag och en kommun / statligt verk, om ni vill dela på kostnaderna. Då bör både VD/GD och kommundirektör medverka.

Sweden Green Building Council ser fram mot att låta Hållbaren leva vidare tillsammans med er! Hör av er till ann-kristin.karlsson@sgbc.se om du har några frågor eller synpunkter.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.